Een succesvol bedrijf ontstaat niet zo maar: een succesvol team is één van de hoofdingrediënten. Dat geldt zowel voor grote als kleinere bedrijven. Een sterk team laat de onderneming soepel functioneren, zorgt voor groei en voor een prettige werkomgeving. Maar hoe bouw je een succesvol team?
Een succesvol team bouwen, zo kan dat
Een succesvol team begint met het aannemen van de juiste mensen – mensen die het belangrijk vinden om naar een gemeenschappelijk doel toe te werken, die doelgericht zijn en die de hiërarchische structuur respecteren die de meeste bedrijven hebben. Zodra de juiste mensen op hun plaats zijn, is het doel om ze samen te brengen in een samenhangende eenheid. Dat is een belangrijke stap; met alleen de juiste mensen op de juiste plek bouwt u nog geen sterk team. Hoe werkt dat? Lees de tips.
1. Zorg voor een duidelijk plan
Het helpt enorm om een duidelijk en meetbaar doel te hebben voor wat u, met uw bedrijf of afdeling, wilt bereiken. Het helpt wanneer het team een antwoord heeft op de vraag: wat is het doel en hoe gaan we de voortgang onderweg meten?
En dat klinkt misschien eenvoudig, maar het is vaak een van de grootste uitdagingen waar teams, afdelingen en bedrijven voor staan. Hoe ziet succes eruit? Als u een scorebord zou opstellen om het succes in de tijd bij te houden, wat zou het dan meten? Voor een team is het hebben van duidelijke doelen een enorme winst.
2. Zorg voor goed afgebakende rollen
Teams werken het best als elk lid verantwoordelijk is voor een specifieke bijdrage. Wanneer teamleden goed gedefinieerde rollen hebben, kunnen ze zich concentreren op het volbrengen van individuele taken en het volgen van specifieke werkzaamheden in plaats van energie te besteden aan het bepalen van hun plaats.
3. Communicatie
Dit is enorm belangrijk om een succesvol team op te bouwen. Zorg dat er altijd goed gecommuniceerd wordt, beide kanten op. Er moet een basis van veiligheid zijn: teamleden moeten zich durven uitspreken. Een goede manier om de vinger aan de pols te houden, is een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Dit kan regelmatig worden uitgevoerd, zie het als een thermometer van de organisatie. Dit soort open gesprekken zijn soms moeilijk, maar noodzakelijk voor een succesvol team. Een groot deel van het verantwoordelijk houden van mensen voor hun werk bestaat uit de bereidheid om openhartige discussies te voeren over problemen en misverstanden die onvermijdelijk ontstaan tussen collega’s en leidinggevenden.
Betrek het personeel in het maken van een beleid ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag. Inventariseer mogelijke oplossingen in een open discussie. Aan de hand daarvan kunnen concrete doelstellingen geformuleerd worden.
Aan de hand van die doelstellingen kunnen maatregelen genomen worden voor de korte termijn. Verlies een langetermijnstrategie ook niet uit het oog.
Communiceer duidelijk en stel eventueel zelfs een actieplan op. Het moet kraakhelder zijn wat medewerkers kunnen doen wanneer er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt, of wanneer zij vermoeden dat dit het geval is. Vertrouwelijkheid is daarbij een sleutelwoord.
Regels, normen en waarden
U hebt een reeks waarden, normen en culturele richtlijnen nodig, zodat iedereen binnen het team weet hóe zij moeten samenwerken. Breng een groep mensen samen om aan een willekeurig project te werken, en ze zullen een eigen cultuur ontwikkelen. Er zijn bepaalde gedragingen die worden aangemoedigd en ontmoedigd voor hoe iedereen met elkaar zal (proberen te) omgaan en zijn tijd zal besteden. Dat kan vanzelf ontstaan, maar beter is om als management of ondernemer direct een duidelijke toon te zetten. Zo weet u zeker dat de bedrijfscultuur binnen het team er één is die bij uw onderneming past.
Toon respect
Als teamleden zich niet gerespecteerd voelen, zullen ze niet gemotiveerd zijn om hun beste ideeën – en hun beste zelf – op het werk te tonen. Helaas hebben de meesten van ons in de loop van de carrière voor minstens één slechte baas gewerkt (en soms voor vele). Denk bijvoorbeeld aan:
– Micromanagen
– Niet luisteren
– Geen vertrouwen in medewerkers
– Schuld afschuiven
– Eer opstrijken van andermans succes
Het is ongelooflijk belangrijk voor leiders om een toon te zetten, en het gedrag te vertonen dat u graag zou willen zien Op die manier is het makkelijker voor iedereen om elkaar te respecteren.